Vannak, akik annyit tudnak a WordPressről, hogy egy közismert blogmotor, így amikor javaslom a használatát, az az ellenvetésük, hogy “de én nem akarok blogot írni, nekem egy normális weblapra van szükségem!” Fontos tudni, hogy a WordPress nemcsak blogírásra való, sőt, ha nincs szükség blogra, egyszerűen ki is lehet hagyni ezt a lehetőséget.

Jelen weblap tizennyolc darab, úgynevezett statikus oldalból és öt darab “blogbejegyzésből” áll. (Utóbbi azért van idézőjelben, mert nem igazi blog részei ezek, nincs szó arról, hogy “webes naplót” írnék ezen az oldalon. Mindössze néhány cikket gyűjtöttem itt össze.)

Mi a különbség? A szerkesztőfelület nagyjából ugyanúgy néz ki a két esetben, és a telepített sablontól függ, hogy az oldalakhoz is enged-e hozzászólási lehetőséget, vagy csak a bejegyzésekhez. De nem ez a lényeg.

Az oldal olyan része a weblapnak, amely állandóan fontos. Például ha egy bolt weblapját építed, akkor készítesz egy oldalt, amelyen feltünteted a bolt helyét, a nyitvatartási időt, a telefonszámot. Egy másik oldalt készíthetsz a házhozszállítási feltételeknek. Egy harmadikat, ahol bemutatod a legfőbb termékeidet, márkáidat. Az oldalak hierarchikusan egymás alá rendezhetőek, a WordPress a főoldalt “szülő” oldalnak hívja. Tehát például lehet egy “Termékek” nevű oldalad, és azalatt egy “Ruhák” és egy “Cipők” aloldalad.

A bejegyzés olyan része a weblapnak, amelyből “sok van”, és jó, ha többféle szempontból kereshető. A bejegyzéseket nem lehet hierarchikusan egymás alá rendezni, viszont minden bejegyzésnek valamilyen kategóriához kell tartoznia, és a kategóriákat már lehet egymás alá rendezni. Például a fenti bolt eseténél maradva januárban írhatsz egy bejegyzést arról, hogy kiárusítást tartasz a karácsonyról megmaradt áruk közt, és ezt a bejegyzést az “Akciók” kategóriába teszed. Azután márciusban írhatsz egy hírt a “Friss hírek” kategóriába arról, hogy megérkezett az új tavaszi kollekció, majd egy másikat a “Tárolási tippek” kategóriába arról, hogy hogyan érdemes eltenni a téli ruhákat, hogy jövőre is tudják használni őket.

Lehet, hogy van egy olyan kategóriád, amelynek a “Hasznos ötletek” nevet viseli, és a “Tárolási tippek” ennek egy al-kategóriája. Mondjuk van ennek egy másik al-kategóriája is, a “Mosási tippek“, és ebben is vannak bejegyzések. Ha valaki a “Hasznos ötletek” kategóriára kattint, akkor ott látni fogja a “Tárolási tippek” és a “Mosási tippek” kategóriájú bejegyzéseket is.

A lényeg az, hogy amikor a menüdet elkészíted, akkor ott oldalakat, bejegyzéseket és kategóriákat egyaránt megjeleníthetsz. Ha egy menüpontra kattintva egy adott tartalmat akarsz látni, azt oldalként írd meg, ha több részre osztható, esetleg ezeknek az időrendje is fontos, akkor pedig bejegyzésként vidd fel és rendezd kategóriákba.

 

Online tanfolyam vagy tantermi tréning? Neked melyik a jobb? »»»